Skip to content Skip to footer

Om tävlingar


SmålandsCupen

Tycker du det är roligt att segla och vill pröva lite mer så är SmålandsCupen perfekt att börja med. Smålandscupen består av ett antal regattor under maj-september varav en brukar vara hos ASSV. 

Du behöver inte ha kappseglat tidigare eller ha en egen jolle för att vara med – även elever från seglarskolan är välkomna. 

I granndistriken finns motsvarande tävlingar – Blekingerankingen i Blekinge och Liros Cup i Skåne. 

JSM

JSM är inte så avancerat som det låter utan en öppen tävling som alla kan vara med på. Det enda som krävs är att du är medlem i optimistjolleförbundet plus att din jolle uppfyller klassreglerna och har giltiga certifikat och mätbrev. JSM brukar samla 250-300 optimister från hela Sverige, både relativa nybörjare och elit. Det brukar vara en familjär och trivsam tävling som passar dig som tidigare kappseglat i SmålandsCupen och Regionkval. Den som vinner i JSM blir svensk juniormästare och det tas dessutom ut 10 seglare som får representera Sverige på NM senare på sommaren. JSM hålls alltid veckan runt  midsommar och varar i 4-5 dagar.

Regionkval
Sverige är uppdelat i olika regioner där det hålls regionkval som avgör vilka som får segla rikskvalen där de svenska VM-, EM- och största delen av NM-lagen tas ut. Vi som bor i Småland tillhör region 4 som består av Skåne, Småland och Blekinge.
Regionkvalsserien består av tre regattor i juni-september. De bästa seglarna i regionen är kvalificerade för rikskval.
Liksom för JSM är det krav på att du är medlem i optimistjolleförbundet plus att din jolle uppfyller klassreglerna och har giltiga certifikat och mätbrev. Se www.optisweden.nu för mer information.

Rikskvall
Klarade du regionkvalet på ett bra sätt kanske du kvalificerat dig till VMkval. Det brukar vara drygt 100 optimister som under tre flerdagarsregattor under våren gör upp om ett trettiotal platser i Team Sweden och som får åka till antingen VM, EM eller NM. Se www.optisweden.nuför mer information.

Vill du lära dig att segla?